keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Blondin kokkikoulu, osa 1.6

Sain "pientä" vinkkiä kavereilta, etten bloggaa enää tarpeeksi, sattuneista syistä :D

Luuhaan kuulemma liikaa muualla!?

No, tässä siis jatkoa blondin ruokablogille taasen, kun kerran eilistä päivääni ilahduttivat niin ihanasti lämpimät juustosämpylät ja höyryävä sosekeitto.

Juustosämpylät:

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
suolaa
pari tl sokeria
n. 12 dl rouheisia sämpyläjauhoja (sunnuntai)
100 g margariinia
n. 1 dl emmentalraastetta (päälle 1-2 dl samaista raastetta)

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja kuivahiiva, lisää jauhot pikkuhiljaa vaivaten. Taikinan alustuksen loppuvaiheilla lisää margariini ja juustoraaste. Taikina saa jäädä melko löysäksi, mikäli teet kuin minäkin ja taikinan noustua lämpimässä 30 min liinan alla levität sen pellille leivinpaperin päälle levyksi. Sitten vaan päälle ripotellaan vettä ja loput juustoraasteesta. Sämpylät voi leikata ruuduiksi jo tässä vaiheessa tai vasta paistamisen jälkeen kuten meikäläinen teki. Aika herkkuja sämpyjä tuli!

Peruna-porkkanasosekeitto:

10 keskikokoista perunaa
puoli kiloa porkkanoita
suolaa
mustapippuria
kasvis/lihaliemikuutio
vettä perunoiden ja porkkanoiden peitoksi
1 rasia (200g) ruohosipulituorejuustoa (käytin philadelphiaa)

Eli kuori ja pilko perunat ja porkkanat, keitä sellaisessa määrässä vettä että peittyvät. Mausta liemikuutiolla, suolalla ja mustapippurilla sekä mahd. yrteillä makusi mukaan. Soseuta sauvasekoittimella kaikki siloiseksi ja lisää lopuksi kuumaan soseeseen tuorejuusto, soseuta vielä kertaalleen se keiton sekaan. Nauti!

Ei kommentteja: