torstai 10. joulukuuta 2009

Jouluasiaa

Näin joulun alla voisi olla hyvä jokaisen katsastaa vähän kulutustottumuksiaan
ja miettiä, mitä todella tarvitsee...ja mitä taas ei.

Monia varmaan mietityttää, minkälaisen lahjan hankkisi ihmiselle, jolla on jo kaikkea...varsinkin, jos lahjansaaja ei erikoisemmin mitään toivo tai tarvitse, mutta kuitenkin tekisi mieli jotenkin tärkeää ystävää tai perheenjäsentä muistaa.

Tänä jouluna olen itse päättänyt lähetellä e-kortteja paperisten sijaan sekä antaa hieman erilaisia lahjojakin kuin yleensä. Miltä tuntuisi tavarapaljouden sijasta antaa lahjaksi jokin palvelu (kampaamo-/parturikäynti, hieronta, kuntosalikortti...), itsetehty ruokalahja (namit, keksit, illallinen ovat varmasti aina mieluisia!) tai vaikkapa lahja, joka ilahduttaa paitsi lahjan antajaa ja saajaa, myös jotakuta kaukana täältä talvisesta Suomesta?

Olen pari kertaa nyt hankkinut "erilaisen lahjan", ja ollut oikein tyytyväinen hankintoihini, toivottavasti myös lahjan "kohde" on hyötynyt pienestä lahjastani. Lahjan saaja puolestaan on saanut kortin, jossa kerrotaan, mihin päin maailmaa hänen saamansa lahja on mennyt apua antamaan.

Erilaisia mestoja, joista "erilaisia lahjoja" saa, ovat mm.

Kirkon ulkomaanavun Toisenlainen Lahja


World Visionin Lahjaksi Lehmä


Pelastakaa Lapset ry:n Toivekauppa

Sekä Suomen pakolaisavun Parempi lahja.


Lisäksi löytyy kyllä useita muitakin nettisivuja, joiden kautta pääsee ostamaan/tilaamaan ns. eettisiä lahjoja. Googlailkaapas huviksenne "eettinen lahja".

Lopuksi vielä linkki eilen ajatuksia herätelleeseen dokumenttiprojektin pätkään, joka sai ainakin minut tänään heti aamun koittaessa ostamaan eettisen lahjan - kenelle, se paljastukoon aattona!

Dokumenttiprojekti: Viimeinen Maapallo
(linkki Yle Areenaan, jossa dokumentti näkyy 8.1.2010 saakka)

Hauskaa joulunodotusta ja hyviä lahjavalintoja kaikille!

2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Totta puhut.
Itse olen jo useampana jouluna antanut joko itsetehtyjä lahjoja tai pienyritysten/käsityöläisten tuottamia lahjoja. Myös aineettomia lahjoja, kuten noita erilaisia lahjoja tai syötävää/juotavaa, olen antanut jonkin verran. Toki ekologisetkin syyt painaa vaakakupissa, mutta toinen iso syy tällaisiin lahjavalintoihin on se, että inhoan yli kaiken täpötäysissä kaupoissa ravaamista.

Elisa kirjoitti...

Jep, ikävä kyllä itsetehdyissä lahjoissa ongelmana tuppaa olemaan vain se, että tässä vaiheessa vuotta iskee tekemispaniikki, jaiks!